İMAR PLANIMIZ YİNE İPTAL ETTİRİLDİ

Genel 22/05/2023 16:21

Belediye Başkanımız Sayın Demirhan Elçin, iptal ettirilen imar planı ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

Başkanlık makamında gerçekleşen basın açıklamasında Başkan Elçin; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Yapması/Yaptırması ve Onaylaması Gereken 1/100.000 Ölçekli Artvin Çevre Düzeni Planı yanlış eksik yapıldığı ve onaylanmadığı için; Çevre Şehircilik Bakanlığının Taşra Teşkilatı Olan T.C. Artvin Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü kendi bakanlığının eksik bıraktığı planı bahane ederek Artvin’in şehir planını iptal ettirdiğini ifade ederek Artvin’i herşeye rağmen plansız bırakmamak için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Başkan Elçin; ‘02.01.2020 tarihinde ve 21.09.2021 tarihinde onaylanan Şehir İmar planları mahkemelerce iptal edilmiş durumdadır. Artvin şehri şu anda imarsız ve plansız kalmıştır.

Bilindiği gibi 02.01.2020 tarihli imar planı, Çevre ve Orman müdürlüklerinin idare mahkemesine açtıkları dava sonucu şehir imar planı 26.05.2021 tarihinde iptal edilmişti. 26.05.2021tarihinde İptal edilen planın yerine mahkemenin iptal gerekçelerini dikkate alarak; 21.09.2021 tarihinde 1/1.000 ve 1/5.000 ölçekli Şehir İmar Planı Belediye Meclisince onaylandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, Rize İdare Mahkemesine yapmış olduğu 21 parseldeki plan iptal davası, Rize İdare Mahkemesince 20 ad. Parseldeki davalar Belediye lehine, 1 ad. Parseldeki dava Belediye aleyhine sonuçlandı. Belediye olarak Çevre Müdürlüğünün lehine sonuçlanan planla ilgili olarak, Mahkeme kararı doğrultusunda gerekli değişiklik yapılarak Belediye Meclisince onaylanmıştır. Çevre İl Müdürlüğü Samsun İstinaf Mahkemesine kaybettikleri 20 parselle ilgili olarak dava açtı.  Açmış oldukları davada sadece parsellerle ilgili değil, kendi Bakanlıklarının yapması gereken 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına uyumsuzluk nedeniyle Şehir imar planının tümden iptal edilmesi talebinde bulunmuşlardır. Artvin Valimiz Sn. Yılmaz Doruk dava Rize İdare Mahkemesinde görülmekte iken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğüne, davalarının parsel bazında sürdürmelerini, Şehrin İmar Planının tümünün iptal taleplerinden vazgeçmeleri talimatı vermişti.  Vali yardımcısı Onur bey’in başkanlığında, Belediyemiz ve ilgili kurum yetkilileri heyet halinde, Rize İdare Mahkemesi Başkanı ile bizzat görüştüler. Orman Bölge Müdürlüğü Şehir İmar Planının tümden iptali ile ilgili taleplerinden vazgeçtiler ve parsel bazındaki dava konusu tüm sorunlarda, karşılıklı mutabakat sağlanarak Belediye ve Orman Dairesi arasındaki problem sona erdi. Ancak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Valimizin talimatına rağmen Rize İdare Mahkemesinde kazanamadığı 20 ad. parsellerle birlikte Şehir İmar Planının tümden iptal edilmesi davasını, Samsun İstinaf  Mahkemesine taşımıştır. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Samsun İstinaf Mahkemesine müracaatında yukarıda da belirttiğim gibi parsel bazında ve şehrin planının tümden iptal edilmesi için müracaat etti. Sonuç olarak Samsun İstinaf Mahkemesinde, Artvin Şehir İmar Planımızı tümden iptal ettirdiler.

Sanırım Devletimizin ilgili ve yetkilileri Artvin’i tökezletmek istedikleri için, çok mutludurlar onları kamuoyunun vicdanına havale ediyorum.

Plan iptal edildiği için Yasa ve Mahkeme kararı gereği mevcut yapımı devam eden tüm Resmi ve Özel Kişi ve Kurumların inşaatları tedbir amaçlı olarak seviye tespiti yapılarak mühürlenecektir. Mevcut Diş Hastanesi, plansız alanda kaldığı için, 1/100.000 ölçekli planın Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca güncelleninceye kadar geçecek süre içerisinde iskan ruhsatı verebilmemiz mümkün olamayacaktır.

İmar Komisyonuna sevk etmeyi planladığımız, Şehir İmar Planı, Belediye Meclisinde onaylanıncaya kadar geçecek sürede yapılacak itirazların süresi tamamlayıncaya ve itirazların değerlendirilmesi aşamasından karar aşamasına kadar geçecek süre tamamlanıncaya kadar, İmar ile ilgili işlemler zorunlu olarak duracaktır.

Özetle Gazi İlkokulunun inşaatı, Üniversitenin ek bina inşaatı, İhalesinin yapıldığını duyduğum 1.500 kişilik Yurt inşaatlarının, Şehir İmar Planın iptal edilmiş olması nedeniyle, devam etmekte olan inşaat imalatlarının duracağını ve yapımı devam eden Halkımıza ait inşaatların devam edemeyeceğini üzülerek bildiriyorum.

Bu durumu Basın aracılığıyla Kamuoyunun takdirine sunuyorum.’ dedi