ARTVİN’DE ÇOKAB MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Genel 31/08/2019 18:19

Çoruh Havzası Kalkınma Birliği (ÇOKAP) olağanüstü Meclis Toplantısı Artvin gerçekleştirildi.

Artvin Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliği ile dünyanın en büyük Atatürk Heykelinin bulunduğu Atatepe’deki belediye sosyal tesislerinde, ÇOKAB mensubu 18 belediye başkanı ve meclis üyelerinin katılımı ile yapılan olağanüstü meclis toplantısı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

ÇOKAB Başkanı Necmettin Taşçı’nın divan başkanlığında yapılan toplantıda belediyelerin mevcut sorunları ve bu sorunları ele alınarak çözün yolları konuşuldu.

Belediye başkanlarının tek tek söz alarak sorunlarını ve taleplerini dile getirdiği toplantının açılış konuşmasını yapan ÇOKAB başkanı Taşçı, burada bulunan 18 belediyenin tek bir belediye olduğunu kaydetti.

Taşçı, belediyelerin öncül sorunlarının biran önce çözüme kavuşturulması için birlik olarak el birliği ile hareket etmeleri gerektiğini kaydetti.

ÇOKAB’ın bakanlar kurulu karalıyla yıllar önce kurulmuş bir birlik olduğunu kaydeden Taşçı, Oltu bölgesinde 271 dönümlük arazide yapılması planlanan katı atık dönüşüm tesisinin bugüne kadar yapılamadığını değişik nedenlerden dolayı yapılamadığını belirterek bunun biran önce hayata geçirilmesi için gerektiğini söyledi.

Birliğin ve toplantının amacının geçmişi eleştirmek olmadığını kaydeden Taşçı, Bugünümüzü ve geleceğimizi konuşmak için buradayız.  Toplantı ve birliğimizin asıl amacı dayanışma, kaynaşma, paylaşma ve yardımlaşmadır. Birlik olarak bunları aktif hale getirerek 18 belediyenin çatısı altında bir birimize yardımcı olmak istiyoruz.” dedi.

Bu toplantıda her belediyenin öncelikli sorunlarını belirleyip bu sorunların çözülmesi için 9-11 Eylül tarihlerinde Ankara’da bakanlara ve siyasi parti temsilcileriyle görüşeceklerini kaydeden Taşçı, “ Hangi belediyenin ne sorunu varsa doğrudan muhataplarıyla ve siyasilerle Ankara’da çözeceğiz. Biz 18 belediye olarak bir belediye olarak hareket edeceğiz, etmeliyiz. ” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından belediye başkanları tek tek söz alarak projelerini,  sorunlarını bu sorunların çözümü için taleplerini dile getirdi.

Belediye Başkanı Demirhan Elçin; Maden konusunda Artvin’e herkesin destek olması gerektiğini ve çöp arıtma tesisiniz yapılması gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti:

“Artvin’de yapılan yatırım yollarda, barajda, madende dahil Artvin’in mutluluğu için yapılan yatırım değildir devletin ihtiyacı içindir elbetteki bizlerde yararlanıyoruz. Maden devletin ihtiyacı değil şahsın ihtiyacıdır şahsı zenginleştirmek içindir burada yapılan yatırımlar bizim köylerimizi kültürümüzü, tarihimizi ve bir ilçemizi coğrafyamızdan kaldırıyor. Bunun bedeli 3 milyar yatırım yapmışız değildir. Devlet bu parayı vermiş ama yapılan yatırımları da kontrol etmemiş. Daha önceki Borçka yolu ile şimdi ki Borçka yolumuz arasında hiç fark yok önceden de iki araç yan yana geçiyordu şimdi de 2 araç yan yana geçiyor. 4 araç geçmiyor. Yusufeli yeniden inşa ediliyor. Bunun siyasi iktidarla alakası yok inanın yaşadığınız yer ortadan kalktıktan sonra orda ister belediye başkanı ister il genel meclis üyesi ister o bölgenin milletvekili olun. O bölge kalktıktan sonra orda insanlar olmayınca sizi seçecek kimseyi bulamazsınız. Bizim değerlerimizin hepsini götürdüler.

Burada Cerattepe’deki madencilikte şimdi bakır madeni diyorlar ama altın madenciliği yapılacaktır. Dışardan bakınca bu yeraltı madenlerimizi kullanmayalım mı ülkenin ekonomisine katmayalım mı deniliyor ama devlete katkısı %2’dir. O %2’lik oradan bu şirketlere teşvik olarak dağıtılıyor hal böyle olunca devlete katkısı sıfırdır. Bu gün Topkapı Sarayının altında, Ayasofya müzesinin altında dünyayı altın olsa orayı sökerler mi? Cerattepe bizim Ayasofya müzemizdir. Topkapı Sarayımızdır! 1800 rakımda Cerattepe’de Artvin’in başında yapılacaktır henüz orada bir patlatma yapılmıyor. Patlatma yapıldığında heyelan gelecektir. Yusufelini baraj yapıyoruz diye kaldırıyorlar bizi de maden çıkarıyoruz diye kovalayacaklar asla memleketimizi terk etmeyeceğiz. Burada maden var çıkartmak zorundayız devlet ne yapsın Kanada’da, Avrupa’da maden yok mu onlar kendi ülkelerinde ki insanlarının canı değerli diye kendilerine sömürü ülkeler bulmuşlar. Maden konusun da Artvin halkına herkesin sahip çıkması lazım.

Artvin’de siyasi ayrım göstermeksizin 9 belediye olarak bizim önderliğimizde üretim, pazarlama ve tüketim yapacağımız kalkınma kooperatifi kuracağız. Üreterek kalkınacağız üreterek istihdam yaratacağız. Artvin’de bunun pilot ili olacak bu konuda her türlü teknik desteği de alacağımıza inanıyoruz.

Artvin olarak bizde de yatık döner var coğrafi işaret alacağız ama bizde odun ateşinde yapılan dikine Artvin Döneri adı altında coğrafi işaret alacağız biz sadece Artvin yöresine ait olan Hemşin koyun üretimini destekleyip onlardan alım garantisi vererek hayvancılığı geliştireceğiz.

Borç bizim hizmet yapmamızda mazeretimiz değil. Sigorta ile vergiyi ödemiyorum bütçemi denkleştirdiğimde ödeyeceğim. Çalıştırdığım personelimin parasını zamanında ödüyorum.

Artvin olarak biz çöp arıtma tesisi istiyoruz. Yer altında çalışmayı belediye başkanları çok fazla istemez görünmüyor diye. Ben Kanalizasyon ve içme suyu şebeke hattının yenilenmesi için 50 milyon civarında ki projenin İller Bankasında onaylanmasını istiyorum.” Diye konuştu.

Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin’in ev sahipliği yaptığı toplantıya Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Artvin  İl Başkanı Ahmet Biber  ÇOKAB üyesi belediye başkan ve vekilleri ile meclis üyeleri katıldı.