Veteriner İşleri Müdürlüğü

                                                    
  Müdür : Uğur YILMAZ
Telefon : 0466 212 10 77  Dahili : 
Mail: veteriner@artvin.bel.tr
 
 
 

T.C.

ARTVİN BELEDİYESİ

VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı; Artvin Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektedir.

Kapsam

MADDE 2- Bu yönetmelik Artvin Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünün görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.

Dayanak

MADDE 3- Bu yönetmelik, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına Dair Kanun, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 1593 sayılı Hıfzıssıhha Kanunu, 5179 sayılı Gıda Üretimi ve Satışı ile ilgili Kanuna dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- Bu Yönetmelikte geçen;

  1. Belediye: Artvin Belediye Başkanlığını,
  2. Başkan: Artvin Belediye Başkanını,
  3. Meclis: Artvin Belediye Meclisini,
  4. Encümen: Artvin Belediye Encümenini,
  5. Müdürlük: Artvin Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünü,
  6. Müdür: Artvin Belediyesi Veteriner İşleri Müdürünü,
  7. Veteriner Hekim: Veteriner işleri Müdürlüğünde veterinerlik hizmetlerini yürütmekle görevli, tam veya kısmı zamanlı çalışan Veteriner Hekimi,
  8. Büro Memuru: Bürodan sorumlu memur,
  9. Personel: Veteriner İşleri Müdürlüğünde görevli işçi/memur personelini.

İKİNCİ BÖLÜM

Organizasyon yapısı, personel ve teşkilat;

MADDE 5-Veteriner İşleri Müdürlüğünün Personel ve Teşkilat yapısı aşağıda belirtilen şekildedir.

  1. Veteriner Hekim
  2. Memur
  3. İşçi

MADDE 6- Veteriner işleri Müdürlüğü, Belediye Başkanı ve/veya görevlendireceği Başkan yardımcısına bağlıdır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Birimlerin ve Çalışanların Görev Tanımları;

Müdürlüğün görevleri

MADDE 7-Veteriner İşleri Müdürlüğünün görevleri şunlardır;

  1. Bulaşıcı hayvan hastalıkları ve zoonoz hastalıklar yönünden gerekli tedbirleri almak, koruyucu aşılarını yapmak veya bilgilendirmek, aşısı yapılan hayvanların kayıtlarını tutmak.
  2. Salgın hastalıkların görülmesi durumunda, ilgilileri ve kurumları haberdar etmek, gerekli tedbirlerin alınmasında yardımcı olmak.
  3. Belediye sınırları içindeki varsa hayvan pazarı ve kurban satış yerlerinin, genel hijyen ve teknik şartlar yönünden kontrolünü yapmak, yasa, yönetmelik ve talimatnamelerin hükümlerini gerekirse kolluk kuvvetleri eşliğinde uygulamak.

ç) Başıboş sokak hayvanları için Hayvan Bakım evi ve rehabilitasyon merkezinde özellikle; acil müdahale gerektiren kazalı ve tramvatik vakalar için 7/24 olarak hizmet verecek şekilde personel görev dağılımı yapmak ve çalıştırmak, hayvanların sağlıklarını korumak, üremelerini kontrol altına almak maksadıyla kısırlaştırmak, aşılamak, sahiplendirmek veya işaretleyerek alındığı ortama bırakmak.

  1. Yasaklı ırk, yaşlı, yavru, yaralı, hasta ve sakat olan hayvanları, Hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon merkezinde barındırmak ve tedavilerini devam ettirmek.
  2. Kuduz hastalığı ve ısırık vakalarında hayvanları müşahede altına almak, gerekli takipleri yapmak, İlgili İl Müdürlükleri ile koordineli çalışmak.
  3. Kümes ve ahır şikâyetlerini Zabıta Müdürlüğü ile beraber değerlendirmek.
  4. İl Gıda ve Tarım Müdürlüğü yetkililerinin talebi üzerine evcil hayvanların satışını yapan kişilere eğitim planlayarak, gerekli sertifikayı düzenlemek.
  5. Hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon Merkezinden Sokak hayvanı sahiplenmek isteyen vatandaşların gerekli kayıtlarını tamamlaması için ilgili İl Müdürlüklerine yönlendirmek.

ı) Mesleki konularda, birim içi ve birim dışı eğitim çalışmalarına katılımı sağlamak. İlaçlama personeline düzenli olarak uygulayıcı personel eğitimi aldırmak ve ilgili Bakanlığın her yıl düzenli aralıklarla şart koştuğu sağlık raporlarını düzenlettirmek.

  1. Vatandaşlardan gelecek hayvan yetiştirme ve sağlığı ile ilgili bilgi alma taleplerini İl Gıda ve Tarım Müdürlüğüne yönlendirmek.
  1. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununda, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’nda, 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına Dair Kanun’da, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda, 1593 sayılı Hıfzıssıhha Kanunu’nda, 5179 sayılı Gıda Üretimi ve Satışı ile ilgili Kanun’da ve diğer Kanunlarda Belediye Veterinerlik İşleri Müdürlüğünü ilgilendiren görev ve sorumlulukları yerine getirmek.
  2. İnsan, çevre ve hayvan sağlığı ile ilgili olarak Resmi Kuruluşlarla, Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğünü ilgilendiren konularda yazılı veya sözlü gerekli koordinasyonu sağlayarak alınan kararları uygulamak.

Müdürlük Yetkisi ve Sorumluluğu

MADDE 8- (1) Veteriner İşleri Müdürlüğü, bu yönetmelikte sayılan görevleri ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’na dayanarak, Belediye Başkanınca kendisine verilen tüm görevleri kanunlar çerçevesinde yapmaya yetkilidir.

(2) Veteriner İşleri Müdürlüğü, Belediye Başkanınca verilen ve bu yönetmelikte tarif edilen görevleri ilgili yasalarla belirtilen çerçevede, gereken özen ve ivedilikle yapmakla sorumludur.

Müdürün görev, yetki ve sorumluluğu MADDE 9-

  1. Veteriner İşleri Müdürlüğünü Başkanlık Makamına karşı temsil eder.
  2. Müdürlüğün yönetiminde tam yetkili kişidir.
  3. Veteriner İşleri Müdürlüğü ile diğer müdürlükler arasında koordinasyonu sağlamakla görevlidir.
  4. Yasalarla verilen her türlü ek görevi yapar.
  5. İdari olarak çalışan personellerin görev ve sorumluluklarının takibi, Birimin organizasyonunun sağlanması, her türlü personel sevk ve idaresinin yönetimi direk olarak Birim Müdürüne aittir.
  6. Birim personeli ile üst idare arasındaki koordinasyonunu sağlar.
  7. Belediyenin genel işleyişi çerçevesinde birimi ile ilgili proje ve hizmet çalışmalarını hazırlar.
  8. Müdürlük hizmetlerini yürütürken diğer kamu kurumları ile koordinasyonu ve iş birliğini sağlar.

ı) Veteriner Hizmet Birimleri ile ilgili her türlü araç, gereç, teçhizat, kedi-köpek maması, ilaç ve medikal alımları ile ilgili gerekli araştırmaları yapar ve temini için ilgili Birimlere ulaştırır.

  1. Müdürlük servislerinin çalışmalarını planlı ve programlı bir şekilde düzenleyerek, personel arasında uyumlu bir iş birliği ortamı kurulmasını sağlamak, çalışmalarını yerinde izleyerek denetlemek, birimler arası ve kendi biriminde personel sevk ve idaresini sağlamak.
  1. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirir. Görev ve sorumluluklarını yerine getirirken Belediye Başkanına veya ilgili Başkan Yardımcısına karşı sorumludur. Alt kadroları kendisine bağlı bulunan kadrolardır.

Veteriner Hekiminin Görev, Yetki ve Sorumlulukları MADDE 10-

  1. Salgın (Kuduz vb.) hastalıkların görülmesi durumunda, İlgilileri ve Kurumları haberdar etmek, gerekli tedbirlerin alınmasında yardımcı olmak.
  2. Belediye sınırları içindeki hayvan pazarı ve kurban satış yerlerinin, genel hijyen ve teknik şartlar yönünden kontrolünü yapmak, yasa yönetmelik ve talimatnamelerin hükümlerini uygulamak.
  3. Görev aldığı Veteriner Hizmet Birimi ile ilgili malzeme ve tıbbi gereçlere ait stok bilgilerini düzenli kontrol edip, eksilmeleri ve özel durumlar için herhangi bir aksaklığa sebep vermeden bir üst yetkilisine zamanında bilgi vermek.

ç) Salgın hastalıklara sebebiyet verecek, karasinek, sivrisinek, kemirici ve et obur haşereler gibi vektörlerle uygun yöntemlerle mücadele etmek. İlgili Bakanlığının ÇEVSİS sistemine Mesul Müdür olarak ilaçlanacak mahalle ve sokakların kayıtlarını düzenli aralıklarla girmek.

  1. Başıboş Sokak hayvanlarının sağlıklarını korumak ve üremelerini kontrol altına almak maksadıyla kısırlaştırmak, tedavi etmek, aşılamak, sahiplendirmek veya işaretlenerek alındığı ortama bırakılmasını sağlamak ve gerekli kayıtların tutulmasını kontrol etmek.
  1. Yasaklı, yaşlı, yaralı, hasta-sakat ve yavru olan hayvanların, Hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon Merkezinde barındırılmasını takip etmek. Ayrıca gerekli tüm tetkik ve tedavilerin günlük detaylı bir şekilde yürütülmesi yanında, Hayvan bakım evi ve Rehabilitasyon Merkezinde sağlık ve hijyenik şartlarının oluşması için dezenfeksiyon dahil tüm çalışmaların yapılmasını sağlamak ve her türlü yapılan çalışmanın düzenli aralıklarla kayıtlarının tutulmasını kontrol etmek. İdare tarafından kayıtlar istenildiği takdirde hızlı bir şekilde tutulan kayıtların idareye iletilmesini sağlamak.
  2. Hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon Merkezine gelen ziyaretçi kayıtlarının düzenli tutulmasını sağlamak ve vatandaştan gelen taleplerin ivedilikli olarak olumlu ya da olumsuz cevaplanmasını sağlamak.
  3. Tarım ve Orman Bakanlığının HAYBİS sistemine tüm hayvanların uygulanan kulak küpesi ve çip numaralarının sisteme girilmesini kontrol etmek ve ilgili Bakanlıktan alınan sokak hayvanı başına ödenen ödeneğin takibini ilgili İl Müdürlüğü ile koordinasyonunu sağlamak.
  4. Tarım ve Orman Bakanlığının E-Reçete sistemine yapılan cerrahi operasyon, aşı ve uygulanan ilaç ya da tedavilerin düzenli bir şekilde girilmesi ve stok takibinin yapılmasını sağlamak.

ı) 24 saat çalışma esasına dayanan bir sistem olduğundan; Mesaisi biten ve görev devri yapan, Veteriner Hekim, Tekniker olarak çalışanların teknik anlamda gerekli bilgi iletimini düzenli bir şekilde kayıtlarını tutarak aktarmak.

  1. Hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon Merkezinde çalışan Veteriner Hekimin; ilgili STK ve Yerel Hayvan Koruma Gönüllüleri ile irtibatta olması ve koordineli bir çalışma düzeni yapılması.
  1. İl Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin talebi üzerine Ev ve Süs Hayvanlarının satışını yapan kişilere kurs açıp gerekli eğitimi vererek sertifikalandırmak.
  2. Mesleki konularda, birim içi ve birim dışı eğitim çalışmalarına katılımı sağlamak. İlaçlama personeline gerekli eğitimi uygulamalı olarak öğretmek.
  1. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda,1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nda, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’nda, 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına Dair Kanun’da, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda, 1593 sayılı Hıfzıssıhha Kanunu’nda, 5179 sayılı Gıda Üretimi ve Satışı ile ilgili Kanun’da ve diğer kanunlarda Belediye Veterinerlik İşleri Müdürlüğü ve Veteriner Hekimlik görevini ilgilendiren görev ve sorumlulukları yerine getirmek.
  1. Güncellenen yasalar ve kanunlar ile ilgili Müdürlük tarafından kendisine ulaştırılan görevleri, özenli ve ivedilikli bir şekilde yerine getirmek.
  2. Görev yaptığı Veteriner İşleri Müdürlüğü hizmet birimindeki Veteriner Hekim, sorumlu olduğu birimdeki tüm ekip, ekipman, tesisat, araç gereç ve demirbaşları koruma ve kontrolünden sorumludur.
  3. Veteriner İşleri Müdürlüğünün yasalar ve kanunlar doğrultusunda ilettiği tüm görev ve talimatları yerine getirmekle yükümlüdür.

Veteriner İşleri Müdürlüğü Birimlerinin Görev Tanımları Hayvan Toplama Hizmetleri Biriminin Görevleri

Madde 11-

  1. Sokak Hayvanlarını; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili Yönetmelik çerçevesinde toplamak, bakım, aşı, tedavi ve kısırlaştırmaları yapılıp, alındığı ortama geri bırakmak, hamile, yavrulu, yaralı, hasta, saldırgan ve yaşlı olan hayvanların Hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon merkezinde muhafaza edilmesini sağlamak.
  2. Sahipsiz Hayvanlara yönelik yapılan tüm çalışmalarda yerel hayvan koruma görevlileri, hayvan sever kişi ve Sivil Toplum Örgütleriyle eşgüdüm içinde çalışmak.
  1. Günümüz koşullarına uygun, insancıl ve modern yakalama, toplama ve gözlem sistemlerini geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak.

Hayvan Barındırma, Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmetleri Biriminin Görevleri Madde 12-

  1. Hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon merkezine gelen hayvanları kayıt altına alarak ırk, yaş, mizaç ve boylarına göre kafeslere yeni gelen karantina süresine uyarak yerleştirilmesini sağlamak, bu hayvanların aşılama, kısırlaştırma tedavisi, sahiplendirme ve doğaya bırakma işlemlerinin yapılmasını sağlamak.
  2. Tesis genelinde düzen ve temizliğin kontrolünü yapmak, Klinik ve tedavi ünitelerinin temizlik ve dezenfeksiyonunun takibini yapmak.
  3. Hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon merkezinde bulunan sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak.
  4. Sokakta yaşama şansı bulunmayan, güçten düşmüş ve engelli hayvanları Hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon merkezinde barındırmak, tedavi ve bakımlarını sağlamak.
  5. Başta kuduz olmak üzere zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan çeşitli hastalıklar) ve salgın hayvan hastalıklarının insanlara bulaşmasını önlemek için gerekli tedbirleri almak.
  6. Isırma ve temas vakalarında, kuduz hastalığı yönetmeliği doğrultusunda müşahede işlemlerini yapmak.
  7. Ölen hayvan bertarafı konusunda kanun ve yönetmelikler çerçevesinde işlem yapmak.
  8. Verilen hizmetlerde verimlilik sağlanması için diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla iş birliği halinde çalışmak.

ı) Okullarda çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için hayvan bakımı ve hayvan sevgisi konulu bilgilendirme çalışmaları yapmak.

Biriminin Görevleri Madde 13-

  1. Müdürlüğe gelen evrakları kaydederek havale edilen evrakları ilgili birimlere/personele iletmek.
  2. Müdürlük işleyişine göre gerekli yazışmaları yapmak veya yapılan yazışmaların onay işlemlerini takip etmek.
  3. Elektronik Belge Sisteminden çıktısı alınan evrakların tasdik işlemlerinin yapılarak ilgili yerlere gönderilmesini sağlamak.

ç) Müdürlükçe işlem yapılan ve dağılımı gereken evrakları kayda alarak zimmet defteriyle imza karşılığında teslim etmek.

  1. Gelen ve giden evrak olarak arşivleme yapmak.
  2. Birime ulaşan şikâyet, talep ve isteklerin kayıtlarını düzenli bir şekilde alarak olumlu ya da olumsuz ivedilikle cevaplanmasını sağlamak.

MADDE 14-

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Denetim, personel sicil ve disiplin hükümleri

  1. Belediye başkanlığındaki hiyerarşik yapıya uygun olarak Veteriner İşleri Müdürlüğü, Müdürlüğüne ait kadroların denetiminden sorumludur.
  1. Disiplinsiz davranışlarda, ilgililer hakkında 657 Sayılı ‘’Devlet Memurları Kanunu’’ ve ‘’4857 Sayılı İş Kanunu ‘’ ve ‘’Toplu iş sözleşmesi’’ hükümlerine göre işlem yapılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son hükümler;

MADDE 15-İşbu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükteki ilgili mevzuat hükümlerine uyulur.

MADDE 16-Bu Yönetmelik Belediye Meclisinde kabul edilip, Belediyenin internet sayfasında yayımlanmasıyla yürürlüğe girer.

MADDE 17-Bu yönetmelik hükümlerini Belediye Başkanı yürütür.

İş Bu Yönetmelik Belediye Meclisinin 05/10/2023 gün ve 68 Sayılı kararı ile kabul edilmiştir.

Close menu